sâmbătă, 19 mai 2012

Recenzie "The boyfriend thief" de Shana Norris

The Boyfriend Thief 
 Avery James has her life planned out: this summer she'll work with a humanitarian program in Costa Rica, next year she'll graduate at the top of her class, and after that, college and medical school. Perfect, planned, total order.


The only problem: getting the rest of the money she needs for the trip before the deadline. Hannah Cohen, her biggest competition for the valedictorian title, makes an unexpected offer: If Avery can win over Zac Greeley and make him break up with Hannah before the end of the school year, a check for five hundred dollars is all hers. Faced with the prospect of spending yet another summer working as a giant hot dog, it's an offer Avery can't refuse.


Zac is nothing like Avery expected. Within his chaotic world of midnight slushie runs and spontaneous dance parties, her total order is quickly falling apart while Hannah seems poised to get everything she wants. But just how much is Avery willing to give up for the perfect, planned life?

_________________________________________________________________________ 

     Cand am descarcat "The boyfriend thief", recunosc ca eram plictisita. Fara chef. Inca sub vraja a "Obsidian" si cautand ceva dulce si usor, amuzant, care sa ma scoata din monotonie. Care, sincer vorbind, sa faca mai suportabil timpul pana in august (pana la Onyx - da, da, disperata). Si am gasit lucrurile astea. Dar, in acelasi timp, si ceva mai mult.
    Din ziua in care mama ei i-a parasit, nimic nu a mai fost la fel pentru Avery James. Pentru ea, lucrurile nu s-au dovedit deloc usoare. Intr-o zi, avea o mama. Apoi, intr-o dimineata, s-a trezit si ea nu mai era acolo. Asa ca Avery si-a petrecut ultimii cinci ani din viata incercand sa o urasca. Incercand sa faca lucrurile sa mearga. Sigura ca ea e cea care trebuie sa ii adune pe toti atunci cand pareau sa se sfarame in bucati. Si, mai presus de toate, convinsa ca este numai vina ei ca mama a plecat. 
     Acum, la saptesprezece ani, Avery are o slujba - lucreaza la Diggity Dog House, ceea ce inseamna ca uneori trebuie sa poarte un costum stupid, interpretandu-l pe Bob the Hot Dog si dansand The Hot Diggity Shuffle ori de cate ori i se cere, asta daca nu vrea sa isi piarda locul de munca - notele ei sunt exceptionale si stie ce vrea in viitor, atat in cel indepartat, cat si in cel ingrozitor de apropiat. Sa mearga in Costa Rica pe post de voluntar ar insemna mult in aplicatia ei pentru Facultatea de Medicina. Numai ca nu e singurul motiv pentru care vrea cu orice pret sa ajunga acolo. In interior, Avery nu a trecut niciodata peste plecarea mamei sale. Asa ca ideea de a o gasi intr-o zi si de a o intreba de ce a ales sa ii paraseasca nu ii da pace. Iar intamplarea face ca acesta sa fie unul dintre locurile despre care mama ei obisnuia sa vorbeasca cu pasiune. 
    Sa fiu sincera, Avery e genul de persoana infricosata ca va scapa totul din mana, ceea ce o face sa incerce sa le controleze vietile celor din jurul ei. Totul trebuie sa fie curat si la locul lui in casa. Fara dulciuri si mancare nesanatoasa, lucru pe care fratele si singurul ei parinte par sa le accepte cam greu. Cand tatal ei le-o prezinta ei si lui Ian pe noua lui prietena, Avery o simte ca pe un afront personal. E dovada ca ea nu e suficient de buna, ca nu reuseste sa faca totul perfect. Ca nu este suficienta. In lumea ei, mai presus de toate, exista convingerea ca oamenii mereu pleaca. Nimeni nu o sa ramana niciodata permanent, asa ca ea pur si simplu nu intelege: de ce tatal ei se expune din nou unei astfel de dureri? Mai ales ca, atunci cand si Trisha va iesi din viata lui, Avery va fi cu siguranta cea care sa adune din nou bucatile si sa reconstruiasca ceva durabil.
      Atunci cand profesorul de economie ii numeste pe Avery si pe Zac ca parteneri de proiect, e sigura ca ea va fi cea care va face toata treaba. La urma urmei, el este (dupa parerea ei) clovnul clasei. Nu ia niciodata lucrurile in serios. Pur si simplu, pare sa nu ii pese. Si apoi, este iubitul lui Hannah. Pe vremuri, Avery, Hannah si Elliot obisnuiau sa fie nedespartiti. Apoi, mama lui Avery a plecat si intre ei s-a intamplat acel "ceva" care a distrus tot. Acum, nu numai ca nu isi mai vorbesc, dar par si sa se urasca intre ei, ceea ce e rau, dat fiind ca Molly, cea mai buna si de fapt singura prietena a lui Avery pare sa fie indragostita de Elliot.
      Zac nu este nimic din ceea ce si-a imaginat Avery. Pe langa faptul ca are o multime de idei si e mai  mult decat nerabdator sa le puna in practica, este simpatic si de treaba. Iar ea pur si simplu nu poate intelege: ce are un baiat plin de ganduri nebunesti in comun cu perfecta, tipica si  mereu aranjata Hannah? 
      Una peste alta, Avery inca are nevoie de bani pentru a merge in Costa Rica si nu pare ca va face rost de ei prea curand. Asta pana cand Hannah insasi ii face o oferta: ii va oferi restul de bani cu o conditie - sa il seduca pe Zac si sa il faca sa se desparta de ea in putinele saptamani care au mai ramas pana in vara. Si, desi la inceput nu vrea sa accepte, putin santaj transforma totul intr-o propunere de nerefuzat. Numai ca, asa cum am spus, Zac nu e deloc asa cum si-a imaginat ea. Si, incet-incet, Avery James, pentru care dragostea e o idee prosteasca, incepe sa se simta atrasa de el. 

              Citate: 

 “Hot dog!” the boy cried, giving me a drooly grin. I patted him on the head and turned around to continue my mascot duties. But the little boy wasn’t done with me yet. “Dance!" Oh, no. Not happening, kid."

 “Okay, okay,” I growled. The shuffle was this stupid dance Mr. Throckmorton made up involving a kind of tap dance move—step, step, shuffle, step, shuffle,
repeat—while swinging your arms from side to side. And then for the finale, you jumped around and shook your bun at your audience. "

“A good businesswoman also understands that sometimes dynamics change and a computer can’t calculate all of the various conditions.”
“Hmm,” I said, slipping my arms around his neck. “And what conditions are those?”
“Well, for one, I really love hot dogs.” Zac’s mouth curled into a grin, his eyes twinkling in the light of a passing car. “And two, you look cute when you shake your
bun.”

     Sincer, mi-a placut cartea mult mai mult decat ma asteptam atunci cand am descarcat-o. Zac nu e nici el ceea ce pare, iar parerea celorlalti despre el, desi nu o arata, il raneste. Dar, intr-un fel, este tot ceea ce are Avery nevoie. El si convingerea lui ca, atunci cand lucrurile nu merg bine, nu fugi, ci incerci sa le repari.

Nota: 3,5/5
          

Un comentariu: