marți, 10 iulie 2012

Dry Sky (#1)

     Ce faci cand e doua si jumatate dimineata, nu ti-e somn si ai chef sa postezi? Postezi. Inventezi rubrici noi si te creezi nume tacanite pentru ele. De ce Dry Sky? Adevarul e ca habar n-am. Daaaar... cum cred ca e bine sa iti urmezi impulsurile interioare, acesta a ramas numele. Per total, este o rubrica in care eu va prezint carti care mie mi se par interesante si care mi se pare ca sunt insuficient apreciate. Uneori s-ar putea sa ma aprobati, alteori nu. Lasati comentarii si sa dezbatem impreuna, da?

  
Intai si intai, vreau sa va arat copertile unor carti din strainatate. Trageti aer in piept, apoi dati-l afara.

The Eyre Affair (Thursday Next #1) Lost in a Good Book (Thursday Next, #2) The Well of Lost Plots (Thursday Next #3) 
Something Rotten (Thursday Next, #4) First Among Sequels (Thursday Next, #5) One of Our Thursdays Is Missing (Thursday Next, #6) 
The Woman Who Died a Lot (Thursday Next, #7)  

Acum, nu arata absolut impresionant, nu-i asa? Aceasta sunt copertile cartilor ( a celor aparute deja ) din seria Thursday Next a autorului britanic Jasper Fforde. De fapt, The woman who died a lot va fi pe rafturile librariilor chiar maine, pe 12 iulie, iar volumul opt, Dark Reading Matter nu are inca o data de aparitie, dar banuiesc ca va fi in anul 2013.
Aceasta nu este seria fantasy obisnuita. De fapt, este una dintre acelea care s-ar putea sa nu va placa tocmai din acest motiv. Este complexa, un amestec de genuri care poate parea confuz si totusi delicios. Un mixaj intre fantasy, misterey si usor thriller, scris cu acuratete, fara graba. Primul lucru care poate o indeparteaza de atentia voastra? Eroina noastra, Thursday, a depasit de mult varsta adolescentei. Nu avem parte de un triunghi amoros, nici de o poveste romantica adusa exact in lumina reflectoarelor, desi ea nu lipseste cu totul. 
Realitatea in care se desfasoara povestea ne apartine si nu tocmai. Imaginati-va ca sunteti inca in anul 1985. Razboiul din Crimeea nu s-a terminat inca. Tehnologia a atins culmi la care azi doar visam. Pasarile dodo, reinventate, sunt animale de companie. Exista automate literare care, pentru un banut, iti spun un citat din Shakespeare. Lumea e interesata de beletristica pana la obsesie. Mai mult, datorita inventiilor de ultima ora, se poate intra cu usurinta in carti. Intr-un prezent in care literatura e mai importanta ca niciodata, sa faci schimbari in operele clasicilor este o crima. Iar daca schimbi ceva in original, schimbi ceva pentru totdeauna. Unde este thriller-ul in aceasta ecuatie? Il avem pe Acheron Hades, care rapeste personaje din carti. Si pe Thursday Next, detectiv literar, care va face orice sa rezolve situatia.

Cam asta ar fi pe scurt descrierea primului volum. Volum care a aparut in anul 2011 si la editura Humanitas, sub titlul Cazul Jane Eyre. ( titlul original - The Eyre Affair ) Am citit cartea foarte aproape de data cand a fost publicata si inca de atunci astept volumul viitor, care mi-am cam pierdut speranta ca va mai aparea vreodata in Romania.
Mai jos, va voi lasa coperta originala, marita, si pe cea de la noi. 

The Eyre Affair (Thursday Next #1)  

Personal, imi place mai mult cea din strainatate, deci m-as fi bucurat mai mult daca ar fi pastrat-o. Dar sincer, si a noastra mi se pare destul de ok. Gasiti aici pe Goodreads informatii despre serie, cat si aici pe site-ul Editurii Humanitas, despre primul volum. 
Cred ca am sa-l recitesc si am sa postez o recenzie, poate va starnesc si voua curiozitatea. Este una dintre cartile in care literatura clasica este pomenita des. Thursday ( da, numele ei chiar este joi, si mie mi s-a parut ciudat la inceput) este o eroina culta, care indrageste si cunoaste indeaproape beletristica. Asa ca daca sunteti doritori de un astfel de personaj, cumparati Cazul Jane Eyre. Exista intotdeauna posibilitatea sa va indragostiti. 
Pana atunci, sunt curioasa, cati dintre voi ati citit-o? Cati ati vrea sa o faceti? I-ati da o sansa?

2 comentarii:

  1. cayul jane eyre pare interesanta, vrea să o citesc mai făcut curioasă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu m-am apucat sa o recitesc acum, fiindca efectiv nu mai imi reaminteam mare lucru. Imi place chiar mai mult:)

    RăspundețiȘtergere